24 oktober 2012
Op een zonnige dag was een metselaar bezig met de renovatie van een prachtig historisch pand. Het pand was eigendom van de klant van zijn werkgever. In datzelfde pand was eveneens een elektricien aan het werk, die werkte voor een andere onderaannemer.
Zoals gebruikelijk werd er met alle werkers op de bouwplaats gezamenlijk geschaft. Vanwege het goede weer zaten ze buiten, lekker lui achterover in de wankele tuinstoelen van de opdrachtgever. De zon zorgde voor een jolige sfeer en er werd een beetje gestoeid. Tijdens dat stoeien gaf de elektricien de metselaar een duw, waardoor hij viel. De val kwam de metselaar duur te staan; hij brak een paar botten die maar niet wilden genezen. Het eind van het liedje was dat de metselaar blijvend arbeidsongeschikt werd verklaard.
De metselaar klopte voor de financiële gevolgen van zijn arbeidsongeschiktheid aan bij zijn werkgever. Hij beriep zich daarbij op een wettelijke bepaling waarin staat dat een werkgever aansprakelijk is voor de schade die een werknemer oploopt bij de uitvoering van zijn werkzaamheden. Deze werkgeversaansprakelijkheid kan komen te vervallen, maar dan moet de werkgever wel aantonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan.
De rechtbank Rotterdam stelde vast dat de werkgever aansprakelijk was; ook al was het ongeval gebeurd tijdens het stoeien onder lunchtijd. Ook dán oefent de werkgever een bepaalde mate van zeggenschap uit over de aanwezige medewerkers en is hij voor hun veiligheid verantwoordelijk; dat geldt ook voor de werknemers die in dienst zijn van onderaannemers, zoals in dit geval de elektricien.
Bovendien is een dergelijke gebeurtenis redelijk voorzienbaar, zodat maatregelen vooraf nodig zijn als men wil dat dit soort gebeurtenissen niet voorkomen, vond de rechter. De werkgever had vooraf de juiste instructies kunnen geven over de veiligheid van de plek waar geluncht mocht worden of een verbod op fysiek contact tussen de werknemers onderling kunnen uitvaardigen.
We zullen er dus rekening mee moeten houden dat de zorgplicht van de werkgever een zeer ruime strekking heeft. Want een ongeluk zit in een klein hoekje, zoals u wel ziet!